Gondolom nem örülnél annak, ha az égő házadat az olcsó kínai locsolótömlőmmel oltanám, mindenféle szakmai tudás nélkül?!

Mi váltotta ki ennek a cikknek a létrejöttét?

Sajnos már lassan heti szinten találkozok olyan esetekkel, ahol egy ismeretlen helyen készített tuning után nálunk köt ki az autó. Vagy azért mert az autó a tuning óta fura dolgokat művel és a tuningot készítő szerint a program jó, az autóval van gond, így nem is foglalkozik tovább az autóval, vagy egyszerűen nem érhető el többé.

Az ilyen és ehhez hasonló estek jelentősen rombolják azt, amiről a chiptuning valójában szól, egy fékpadon az autóra hangolt OPTimalizált beállításról!

Ha már kellően sokat olvastad a netet a témában, biztosan tudod, hogy kis hazánkban már nagyon sok és napról-napra egyre több „nagy tudású”, „profi” és egyéb titulusokkal ellátott szakember és tuningműhely nő ki a föld alól. Hirtelen az egyik napról a másikra válnak rengeteg tapasztalttal bíró és profi háttérrel rendelkező „műhelyekké”. Az egyik nap még az élet teljesen más területén tevékenykednek, a másik napon meg már profi chiptuning műhellyé válnak.

A környezetemben is tudok több olyan autószerelő műhelyről (még autómosóról is !), ahol az olajcsere mellett, már profi csiptuningot is vállalnak. Így ha az olajcsere után még van 10 perced, akkor rittyentenek egy tuti programot az autódra.

A facebook-on már mindenki tud chiptuningolni!

Mi a közös bennük?

A közösségi fórumokon is szinte minden nap belefutok újabb és újabb “vállalkozóba”. Ezzel idáig nincs is baj. A probléma onnan kezdődik, hogy elhitetik veled, hogy rendelkeznek 10-20év chiptuning tapasztalattal, megfelelő autós szakmai képesítéssel, kellő műszerezettséggel, gyakorlati háttérrel ahhoz, hogy rájuk merd bízni a drága és féltett autódat.

Elég egy pár jó ajánlás a barátoktól, ismerősöktől, család tagoktól, csoport tagoktól és már viszed is az autód, anélkül, hogy kellően tájékozódtál volna a témában.

 • Nincs autós szakirányú végzettség
 • Nincs autós szakmai háttér
 • Nem eredeti eszközökkel dolgoznak
 • Nem eredeti szoftvereket használnak
 • Nincs weboldal, vagy olyan friss, hogy a google kereső nem listázza
 • Csak a facebook-on és különböző csoportokban léteznek
 • Gyakran csak pár könnyebb típust vállalnak BMW,AUDI,VW,SKODA
 • Van önbizalom
 • Van bátorság a kísérletezéshez (az autódon)
 • Eddig senki nem hallott róluk, de hirtelen 10-20év chiptuning tapasztalattal rendelkeznek
 • Azt mondják, amit hallani szeretnél, ha a teljesítmény adatokról van szó.
 • A Te autótípusodból már biztosan több százat megcsináltak, még ha a legújabb típusról is van szó

A legtöbb autós facebook csoportban van már egy kijelölt facebook Tuner, rajta kívül minden más csak gagyi.

A minap is belefutottam egy új hirdetésbe, ahol szintén profi chiptuning beállításokat kapsz, „profi nagy tapasztalatú és nagy referenciájú” háttérrel 1990 óta. Az elektronikus vezérlések még meg sem jelentek, de valaki már akkor chiptuningolt, de csak most derült ki, idáig underground működött.

A legérdekesebb az, amikor a kezdőknél a következőt látom a „szolgáltatások” listájában: „Chiptuning javítás”, azaz a mások által csinált rossz tuningot jobbra csinálják és „File service”, azaz, ha van otthon egy olcsó kínai hamisítvány eszközöd, (mint általában nekik is) amivel fel-le tudod tölteni az autódról a programot, akkor csak el kell küldened hozzájuk a letöltött szoftvert és a válaszban már kapod is a profin, az autódra hangolt beállítást. Jó mi? Vak vezet…

Természetesen a gond nem azzal van, hogy más is szerencsét próbál a szakmában, hanem az ebben a mondatban is fellelhető három szóval, amiből kettő Téged is érint, ha rosszul választasz: „szerencsét” és „próbál”. Ugye nem szeretnéd, ha a te autódnál ez a két szó elhangozna?

Márpedig, ha nem vagy kellően körültekintő, akkor nagyon könnyen a saját autód tesztpilótájává válhatsz.

A harmadik szó a „szakma”, amit az önjelölt csipmesterek jelentősen rombolnak. Néhány rosszul megírt program és máris terjed a hír, hogy a chip tuning káros az autóra. Néhány példát erre itt olvashatsz: Sufnituning esetek

A legtöbb új profi chiptuning mester az utóbbi 1-2 évben bukkant fel. Tudod miért? Mert a kínaiaknak mostanra sikerül feltörni a hivatalos eszközöket, így nem szükséges megvenni az eredeti berendezést több millió forintért, elég egy olcsó hamisítvány (ami ha szerencséd van, akkor a te autódon éppen működik és túléli motorvezérlő csere nélkül. Ha nem akkor csak venned kell egy újat és indulhat az újabb próba.), crackelt szoftverek és persze az autód és már indulhat is a próba. Sajnos a kínaik csak a klón eszközt tudják adni, tudás és tapasztalat nem jár hozzá! Ha már tapasztalat, akkor könnyen kiszámolhatod, hogy mennyi tapasztalattal (tudással) rendelkezik a fiatal, aki a garázsában, vagy egy benzinkút parkolójában megtuningolja az autód egy ilyen hamisítvánnyal.

Mielőtt döntesz, alaposan nézd meg, hova kerül majd a féltett autód!

Szeretnél Te is profi lenni a szakmában?

Kattints ide és már mutatjuk is!